Uusista aluista

 

Vuoden vaihtuminen nostaa pintaan ajatuksia sekä menneestä että tulevasta. Vietän itse tämän muutoksen ajan poissa kotoisista maisemista, ajattelin. Sitten tajusin, että taidankin olla aikalailla kotoisissa oloissa, koska Thaimaassa olen ollut jo seitsemän vuodenvaihdetta. Olen saanut varvassandaaleissa kulkea katsellen taivaalle nousevia paperilyhtyjä jo monta kertaa.

Uusien alkujen edellytyksenä on aina muutos. Muutos on ainut asia, josta tässä elämässä voi olla varma. Muutos joko fyysisellä tasolla tai monesti mielen puolella pelkästään.  Muutoksen edellytyksenä monesti tuntuu olevan kärsimys. Kärsimyksen syynä lienee sitten muutoksen vastustaminen.

Kärsimyksen taustalta löytyy kontrollin tarvetta pitää asiat juuri sellaisena kuin itse haluaa; asiat eivät vaan usein suostu taipumaan kenenkään tahtoon. Kärsimystä syntyy kontrollin menetyksen tunteesta ja siitä aiheutuvasta pelosta. Pelko saa takertumaan muutoksenalaisiin asioihin ja jopa vastustamaan muutosta. Pelko kuluttaa valtavasti energiaa sen lisäksi, että se aiheuttaa kärsimystä.

Muutoksen aiheuttama kärsimys tai kärsimyksen aiheuttama muutos voi olla tekijä, joka pehmentää kovettuneen sydämen ja näin muutos muuttuu mahdolliseksi. Leonard Cohen laulussaan “Anthem” laulaa “there is a crack, a crack in everything; that`s how the light gets in” (vapaasti suomennettuna: “kaikessa on särö, kaikessa; siitä säröstä valo pääsee sisään”) . Kärsimys, muutos, pelko ja niistä aiheutunut paine voi aiheuttaa tuon särön, josta voi seurauksena olla mahdollisuus uuteen alkuun. Valo pääsee sisään sydämeen ja koko elämään mahdollistaen muutoksen.

Muutoksenpelko on kärsimyksen alku, sanoisin minä ja sanonkin. Valoa päin uutena vuonna suunnaten tarkoittaa kohdallani omia pelkojani päin kulkemista, niiden kohtaamista ja näin kenties lisävalon saamista elämääni. Kaikesta kokemastani voin päätellä kestäväni paljon, ellen ihan kaikkea, mitä tuleva tuo tullessaan. Toivotan siis tervetulleiksi sekä miellyttäväksi että epämiellyttäväksi luokittelemani uudet tulijat; tuokoon ne mukanaan valoa ja iloa. Vuodenvaihteessa kohotan maljan uusille aluille – olkoon niin, että olen valmis muutoksiin!