Aamupalaa

Kun on yhden yön nukkunut majapaikassa ja aamulla täysin sekaisin aikaerosta ja pitkästä matkasta, on saatava ravitseva aamupala

E113E7A7-1566-432D-818F-280635019A1B

Aamutorille matka taittui ystävän skotterin kyydissä asianmukaisesti pukeutuen; päässä kypärä ja varvassandaalit jalassa. Ensimmäinen näkymä torilta oli tämä; kurkut, herkkusienet, broilerit ja kalat – kaikki hyvässä sovussa keskenään ilman kylmäsäilytystä. Hedelmät ja vihannekset vierekkäin, raakoja lihoja ja kypsennettyjä kaloja eri tarjottimilla. Oma tuntemukseni ei riittänyt kaikkien nimeämiseen, tunnistatko sinä?

Puurolautanen, tai oikeastaan rikotuista riisinjyvistä tehty velli, ei ole kovin kutsuvan näköinen mutta nälkäiselle matkaajalle se maistui herkulliselta. Lautasella on riisin lisäksi lähes raaka kananmuna, inkivääriä veitsellä suikaleeksi leikattuna, kevätsipulia pilkottuna.  Monesti syömiset menee arvailun puolelle, mutta ei se haittaa tahtia. Ei myöskään haittaa se, etteivät ruokalautaset ole samaa sarjaa ja kuten kuvasta huomaa, syödään aamuvelli kiinalaisella lusikalla. Monissa ruokapaikoissa tähän ruokalajiin kuuluu vielä hyydytetty veri, mutta siltä olen toistaiseksi välttynyt kun olen osannut anoa annoksen ilman verta.

2FE34536-25B1-4D65-B02E-9989860EB710

Maustamisen voi itse tehdä halunsa mukaan; rohkeasti lisäsin omaani maistamisen jälkeen Maggia – tuota gourmetkokkien ihmelientä, joka on tullut tutuksi nigerialaisen avovävyn keitoksista. Maustetarjottimella tällä kertaa oli tietysti kalakastiketta, jota ei voi oikein vältellä, sekä kuivattua chiliä, sokeria ja jotain vihreää …

196E93C7-8C47-4ED9-A224-AD3E1D24B42F

Lisukkeena söimme maidossa marinoitua possun lihaa, joka oli grillattu kevyesti maustaen. Herkkua olivat uppopaistetut tempurataikinakäsittelyn saaneet kurpitsasuikaleet sekä wokatut vihreät vihannekset lihamurujen kanssa.

EDC6736B-BC26-48BB-84A1-AE019E97F061

2D2856E1-94F2-421E-8270-1894CB600169

Yksi suuria iloja matkanteossa on aina paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen. Itseltäni se on onnistunut hyvin pohjoisen Thaimaan matkoilla, koska olen saanut oppaakseni eurooppalaisen Thaimaassa jo vuosia asuneen, paikallista kieltä osaavan ystävän. Matkat sinällään ovat olleet tähän asti iloa tuottavia, mutta ystävien löytäminen tekee matkoista aivan erityislaatuisia. Kiitollisuutta tuntien jatkan matkaani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *