Muutoksia odotettavissa

FD8F1134-4F38-4143-8DD1-32D91E286174

Sammakko – tuo ihmeellinen luontokappale majoitushuoneen seinällä imukuppeihin päättyvine raajoineen – on tässä vain kuvituskuvana; blogissa on kai aina oltava kuvia, että joku innostuisi lukemaan loput tekstistä. Sammakko ei siis mitenkään liity tämän kerran aiheeseen 🙂

Kun lähtee matkalle sen vuoksi, että saisi muutoksia elämäänsä, niin onhan se aika todennäköistä, että jotain tapahtuukin.

Viikon qigong-intensiivin jälkeen palasin kaupunkiin. Tarkoituksena on keskittyä itsensä hoitamiseen monin eri tavoin ja toisaalta suunnitella ensi vuoden töitä kaikessa rauhassa. Ristiriitainen lähtökohta, mutta niin kovin tavallinen ainakin omassa elämässäni.

Täällä Chiang Maissa itsensä hoitaminen on kotimaan hintatasoon nähden todella edullista. Kahden tunnin thaihieronta maksaa 10,50 euroa tai hieman enemmän – tunnin thaimaalaisittain tehty vyöhyketerapia on puolet siitä. Vyöhyketerapian alkuperä on selkeästi kiinalaisessa vastaavassa hoidossa, jossa käsitellään sekä meridiaaneja sääristä että hoitopisteitä jalkapohjasta, mutta ei suoranaisesti tehdä länsimaisittain harjoitettavaa vyöhyketerapiaa. Loistavaa hoitoa on se joka tapauksessa.

Thaimaalaisen hierontaperinteen ilmentymät ovat moninaiset. Hoidon toteutus on riippuvainen ainakin hoitajasta suoraan ja epäsuorasti sitten siitä koulusta, jossa hän on oppinsa saanut. Koulut ovat valtion hyväksymiä nykyään ja lisenssi on tason tae valittaessa hoitolaa. Tosin tilanne on elävä tässä suhteessa, sillä eivät kaikki vanhat mestarit ole hakeneet tarvittavia lupia valtiolta. Muutoksen tuulet puhaltavat tälläkin rintamalla. Kun itse olen käynyt useita kertoja eri hoitajilla, niin kokemukseni mukaan on jokaisella hoitajalla oma käsialansa ja tapansa tehdä työtään. Toiset tekevät selkeästi kaavan mukaista hoitoa ja toiset sitten keskittyvät enemmän asiakkaasta löytyviin kipupaikkoihin ja etenevät hoidossaan enemmän asiakaslähtöisesti. Joku hoitaja tekee enempi venytysliikkeitä ja joku ei juuri ollenkaan. Jonkun ote on kivuliaan tiukka koko ajan, ja toinen on otteiltaan hentoisempi. Kaikki hoitotavat ovat minulle olleet mieluisia, utelias kun olen sekä hoitojen että omien tuntemuksieni tutkailemisessa.

Yhteistä kaikille thaihieronnoille toistaiseksi on ollut se, että hoidot päättyvät istuma-asentoon; aikaisemmin olisin kirjoittanut, että vaatteet pysyvät aina päällä, MUTTA nyt olen joutunut tästäkin uskomuksestani luopumaan. Edellisen kerran hoidossa ollessani, hoitaja levitti selkääni tuhdin tuoksuista voidetta paitani alle ja siinä samalla kyllä hiukan nosti paitaani ylöspäin! Tulipahan tämäkin nyt koettua.

Muutoksen väistämättömyys tuli ilmeiseksi tänään käydessäni kiinalaisen lääketieteen lääkärillä. Istuin tovin hänen haastateltavanaan ja tutkittavanaan; diagnosoitavana. Tulos ei minua yllättänyt ja eipä yllättänyt sitä seurannut hoitokaan. Lopun viikkoa käyn nyt sitten päivittäin akupunktiossa tilanteen korjaamiseksi. Hoitosarja jatkuu samalla tahdilla ensi viikolla. Selkeäksi kävi myös se, että tämän hoitavan lääkärin suosituksesta minun on tarkkaan mietittävä miten elämäni ja työni järjestän jatkossa, mikäli haluan jatkaa työntekoa edes suhteellisen terveenä. Muutoksia on siis odotettavissa. Hiljaa hyvä tulee, sanoi joku joskus; siinä hengessä lienee edettävä nyt.

Muutoksien aiheuttama stressi, niinkuin stressi yleensäkin, on kuitenkin helppo nähdä mahdollisuutena löytää omat vahvuutensa, rohkeutensa ja myötätunto itseään kohtaan. Stressi tässä tapauksessa syntyy vain ja ainoastaan siitä, että työni merkitsee minulle niin kovin paljon; kun jokin, mistä välitän, on uhanalaista – niin stressaannun. Ihminen ei stressaannu asioista, joista hän ei välitä. Toisaalta, on mahdotonta elää merkityksellistä elämää ilman jotenkin ilmentyvää stressiä. Kun ymmärtää keskittyä stressin antamaan muutosvoimaan, niin sen kokeminen muuttuu sekä fyysisesti että psyykkisesti. Stressi auttaakin kohtaamaan elämässä olevat haasteet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *