Lounas

Kuten ”aamupalaa”-kirjoituksestani varmaan jo osasit päätellä, olen sekasyöjä. Vielä toissa viikolla olin vegaani. Miten tässä nyt näin kävi!?

Kesällä 2017 yhtenä aamuna herätessäni totesin ruokavalioni muuttuneen ikäänkuin huomaamatta vegaaniksi. Olen jo vuosien ajan tehnyt muutosta ruokavaliossani ja elämäntavoissani itseäni kunnioittavampaan suuntaan, ja kesällä tilanne kärjistyi siis vegaanisuuteen. Lopullista ei mikään kuitenkaan elämässä ole ja tätä matkaa ajatellen tein tietoisen päätöksen siirtyä sekaruokaan tilanteen niin vaatiessa. Gluteenittomuus on kohdallani terveysvalinta ja siinä joudun olemaan ehdoton. Matkatessa tulee eteen tilanteita, jolloin tuntuu liialliselta säädöltä pysyä gluteeniton vegaani- rajojen sisällä, joten arvelin antavani itse asettamien rajojeni venyä tarpeen mukaan. Kukaan ei pakota täälläkään lihaa syömään, mutta kalakastikkeen välttely tuntuu onnistuvan vain vegaaniruokapaikoissa. Niitä Chiang Maissa onnekseni onkin monia.

EC2D2DAD-F66E-4BCB-80C8-40AB20C5D938

Vegaaniruokapaikat on merkitty keltaisella merkillä, jossa on punainen symboli keskellä. Helppo erottaa kaikesta muusta materiaalista mitä ruokapaikkojen ja kauppojen edustoilla roikkuu.

Tämän lounaan nautin jo vuosien takaa tutussa paikassa, jossa lounaasta maksoin 50 bahtia eli nykykurssilla euron ja 30 senttiä. Ruokaan sisältyy juomaksi vesi ja riisiä kahdella lisukkeella sekä valitsemani sieniproteiini.

6BDF0773-955D-44FE-A788-ABB9F4399F74

Ottamani kuva annoksesta ei ole kovinkaan hyvä, koska nälissäni aloin syömään ennen kuin muistin kuvaakaan ottaa. Annos oli aika tulinen ja jouduin chilit tyrkkäämään syrjään heti aluksi. Vihreiden vihannesten nimiä en suomeksi osaa, ja varsinkaan en tunnista sieniä, joita ateriassa oli.

6B12732E-DE01-429C-8E81-D8084D2AE9EF

Sieniproteiini on sellaista, jota en kotioloissa ole syönytkään. Maukasta, koostumukseltaan tosi miellyttävän pureskeltavaa, maustekastikkeen kanssa herkullista syötävää. Jos vain onnistun löytämään, niin tätä tuon mukanani kotiinkin. Yksi matkan aikana selvitettävä asia on siis sieniproteiinin valmistaminen ruuaksi, kunhan sitä ensin löydän jostain. Kielitaidottomuus on hidaste täälläkin päin maailmaa; jotta saisi enemmän matkastaan irti, olisi loistavaa osata paikallista kieltä. Tonaalisen luonteesta vuoksi se taitaa olla minulle tavoittamaton asia, eikä aakkosten erilaisuus helpottaisi ollenkaan.

2AE1508D-6A92-43E6-9639-904D3BE5F76B

Seuraava lounaspaikkani löytynee tästä kuvasta vasemmalta. Yksi paikallisista kadunkulmauksista puineen ja mopoineen, sähköjohtoineen. Kuvaa ottaessani pörröhäntä orava juoksenteli piuhoja pitkin, mutta en sitä vilkasta olentoa tallennettua saanut. Yksi ohikiitäviä elämän hetkiä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *