Vetäytyminen

Tällä kertaa kirjoitan maaseudulta Chiang Main pohjoispuolelta. Paikanvaihdoksen syynä on itselleni järjestämäni koulutus eli osallistun yhteen luultavasti elämänmittaiseen projektiin, joka starttasi tavallaan vuosi sitten. Toisaalta kyseessä on suora ja selkeä jatkumo  elämälleni elämälle ja kaikille aikaisemmille opinnoille. Yksityisessä ohjauksessa opettelen vanhaa taolaista perinnettä; qigongia ja I Chingin tulkintaa. Pienin askelin on hyvä edetä. Tähän ei riitä yhden ihmisen kokonainen elämä eikä varsinkaan yhden puolivallattoman mummon loppuelämä.

image

Päivät ovat täysiä. Iltapäivisin pidämme taukoa, jolloin voin nauttia varsin mukavan asumukseni ulko- ja sisätiloistakin.

image

image

Kaikkien reissujen jälkeenkin jaksan aina ihastella ulkona menestyviä kukkivia kasveja sekä noita takana tomerasti kasvavia anopinkieliä.

image

Joskus on kovin helpottavaa keskittyä vain kauniiden kukkien ulkoiseen olemukseen tai vaikkapa niiden tuoksuun. Tämä valkoinen kaunotar tuoksuu huumaavalta. Kyseessä luulisin olevan “aitojasmiinin”, mutta täysin harrastelijana en ole varma.

image

Ajoittain vetäytyminen hiljaisuuteen on välttämätöntä ja tarpeellista. Vain hiljaisuudessa voi kuulla sydämensä äänen. Sen äänen, joka mahdollistaa elämisen vapaana, ilman kärsimystä ja sen syitä. Tämänkertaiseen hiljaisuuteen on mahtunut mukaan kukkien lisäksi buddhalaisen perinteen mukaiset monta päivää kestäneet hautajaiset kaikkine menoineen – laulua ja puhetta ja musiikkia pitkin yötä; sattumalta ohikulkiessa nähty krematorion pihalla avotulella poltettu arkku. Se taisi olla poikkeuksellista näissä oloissakin. Hautajaisväki oli pukeutuneena enemmän ja vähemmän juhlallisiin asuihin; väreiltään enimmäkseen tummiin. Juhlapaikalla oli kuvaseinä kertomassa edesmenneen elämän tärkeistä vaiheista. Kunnoitusta vainajalle osoitettiin kukin ja kumarruksin, mutta allapäin olevia ihmisiä ei oikeastaan näkynyt. Rikastava kokemus oli saada nähdä ja kuulla tämäkin.

Vetäytymisen aika jatkuu kohdallani vielä ensi viikkoon. Sydämellisesti kaiken kokien jatkuu opissa oleminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *